Η Επιστημονική Ομάδα ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ πρωταγωνιστεί και στον τομέα της έρευνας στο αντικείμενο της διατροφής και διαιτολογίας. Τα περισσότερα μέλη της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ διαθέτουν μία σειρά από πρωτότυπες δημοσιεύσεις σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους. Ακολούθως παρουσιάζονται οι πιο σημαντικές επιστημονικές δημοσιεύσεις και αναφορές.
Δ. Γρηγοράκης, Χ. Κωτσιοπούλου, Γ. Μπόσκου, Α. Φαληρέα, Ν. Καλογερόπουλος, Α. Μυλωνά, Α. Χίου Ν.Κ. Ανδρικόπουλος.
Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα, Ελλάδα..
ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
Το τηγάνισμα με ελαιόλαδο είναι ένας δημοφιλής τρόπος μαγειρέματος σε πολλές μεσογειακές χώρες. Στην παρούσα εργασία παρασκευάστηκαν 8 τηγανητά φαγητά σύμφωνα με τη συνήθη οικιακή...
Χ. Κωτσιοπούλου, Δ. Γρηγοράκης, Γ. Μπόσκου, Α. Φαληρέα, Ν. Καλογερόπουλος, Α. Μυλωνά, Α. Χίου Ν.Κ. Ανδρικόπουλος.
Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα, Ελλάδα..
ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
Τα τηγανισμένα ψάρια κατέχουν σημαντική θέση στο διαιτολόγιο των λαών της Μεσογείου. Με σκοπό τη μελέτη των μεταβολών κατά το τηγάνισμα, μικρά φρέσκα ψάρια (μαρίδα, γαύρος,...
Ζ. ΜΠΟΥΛΟΥΜΠΑΣΗ1, Ε. ΓΡΑΜΜΤΙΚΑΚΗ1, Χ. ΤΖΑΒΑΡΑ1, Ο. ΚΩΝΣΤΑ1, Α. ΣΟΥΡΙΔΑΚΗ2, Κ. ΚΟΝΔΑΚΗ, Γ. ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ2, Ι. ΜΑΝΙΟΣ1.
1. Τμήμα Διαιτολογίας Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα, Ελλάδα
2. τμήμα Διαιτολογίας Διατροφής, ΤΕΙ Κρήτης, Ελλάδα
Εισαγωγή
Την τελευταία δεκαετία η εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 στους ενήλικες τείνει να λάβει επιδημικές διαστάσεις ενώ μόλις τα τελευταία χρόνια η...
Ε. ΓΡΑΜΜΤΙΚΑΚΗ1, Χ. ΤΖΑΒΑΡΑ1, Ζ. ΜΠΟΥΛΟΥΜΠΑΣΗ1, Ο. ΚΩΝΣΤΑ1, Α. ΣΟΥΡΙΔΑΚΗ2, Κ. ΚΟΝΔΑΚΗ, Γ. ΜΑΝΙΟΣ ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ2, Ι. ΜΑΝΙΟΣ1.
1. Τμήμα Διαιτολογίας Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα, Ελλάδα
2. τμήμα Διαιτολογίας Διατροφής, ΤΕΙ Κρήτης, Ελλάδα
Εισαγωγή
Το αυτοαναφερόμενο βάρος και ύψος αποτελεί μια εναλλακτική μέθοδος μέτρησης με σημαντικό όφελος στο κόστος και την αποτελεσματικότητα σε μεγάλες μελέτες.
Μεθοδολογία
Ο...
Ε. ΓΡΑΜΜΤΙΚΑΚΗ1, Χ. ΤΖΑΒΑΡΑ1, Ζ. ΜΠΟΥΛΟΥΜΠΑΣΗ1, Ο. ΚΩΝΣΤΑ1, Α. ΣΟΥΡΙΔΑΚΗ2, Κ. ΚΟΝΔΑΚΗ, Γ. ΦΡΑΓΚΙΑΔΑΚΗΣ2, Ι. ΜΑΝΙΟΣ1.
1. Τμήμα Διαιτολογίας Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα, Ελλάδα
2. τμήμα Διαιτολογίας Διατροφής, ΤΕΙ Κρήτης, Ελλάδα
Εισαγωγή
Η συχνότητα εμφάνισης Μεταβολικού Συνδρόμου (ΜΣ) σε παιδιά αυξάνεται και σχετίζεται σημαντικά με την εμφάνιση διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Μεθοδολογία
Συμμετείχαν 373 μαθητές δημοτικού...
Μ. Γιαννακούλια, Λ. Μελίστας, Ε. Σολωμού & Ν. Γιαννακούρης
ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΕΡΕΥΝΑΣ:
Η μελέτη συσχέτισης μεταξύ της συχνότητας κατανάλωσης γευμάτων (ΣΚΓ) και του σωματικού παχος σε προ και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, έπειτα από αποκλεισμό των γυναικών -“υποκαταγραφέων”.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΡΕΥΝΑΣ:
Αυτή ήταν μια διατμηματική μελέτη με 64 προεμμηνοπαυσιακές και 50 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, μη “υποκαταγραφείς (υποκαταγραφέας = άτομο...
Ε. Φραγκοπούλου, Γ. Νομικός, Χ. Καραντώνης, Κ, Αποστολάκη, Ε. Πλιάκης, Μ. Σαμιωτάκη, Γ. Παναγιώτου, Σ. Αντωνοπούλου.
Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα, Ελλάδα.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
Τα τελευταία χρόνια μεγάλη προσπάθεια έχει καταβληθεί στην απομόνωση και στην ταυτοποίηση των βιολογικά δραστικών συστατικών που συμπεριλαμβάνονται στη μεσογειακή διατροφή. Η ύπαρξη φυσικών ακετυλιωμένων φαινολικών ενώσεων,...
Ν. Καλογερόπουλος, Δ. Γρηγοράκης, Α. Μυλωνά, Α. Φαληρέα, Ν. Ανδρικόπουλος.
Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα, Ελλάδα..
ΠΕΡΙΛΗΨΗ:
Το τηγάνισμα με ελαιόλαδο είναι ένας δημοφιλής τρόπος μαγειρέματος σε πολλές μεσογειακές χώρες. Στην παρούσα εργασία παρασκευάστηκαν 8 τηγανητά φαγητά σύμφωνα με τη συνήθη οικιακή πρακτική: πατάτα τηγανητή, πιπεριά τηγανητή, κολοκύθι τηγανητό,...
Δ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΗΣ, Β. ΜΠΟΥΝΤΖΙΟΥΚΑ, Ν. ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ
Τμήμα Διαιτολογίας Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Αθήνα, Ελλάδα
Εισαγωγή
Η κατανάλωση αιθανόλης έχει αμφιλεγόμενη σχέση με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Έρευνες παρατήρησης έχουν αναδείξει μια παραβολική σχέση μόνο με την κατανάλωση κρασιού, ενώ άλλες έδειξαν ότι η πηγή πρόσληψης αιθανόλης δεν παίζει ιδιαίτερο ρόλο. Οι παθοφυσιολογικοί μηχανισμοί που...