Αντιοξειδωτική Δίαιτα ORAC

  Οι Διαιτολογικές Μονάδες ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ εξειδικεύονται στο σύστημα αντιοξειδωτικής διατροφής ORAC. Βασίζεται στην πρόσληψη των συγκεκριμένων μονάδων ORAC βάσει των προσωπικών αναγκών του κάθε ατόμου, οι οποίες υπολογίζονται με τη βοήθεια ειδικών τεστ. Τα αντιοξειδωτικά ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις καταστροφικές ελεύθερες ρίζες που απειλούν τις ζωτικές του λειτουργίες. Η μεγάλη συγκέντρωση των ελευθέρων ριζών δημιουργεί το φαινόμενο του Οξειδωτικού στρες, το οποίο με τη σειρά του συνδέεται μια σειρά από εκφυλιστικά νοσήματα που απειλούν την ανθρώπινη υγεία, όπως ο καρκίνος, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η νόσος του Crohn και τόσα άλλα. Μέσα στις τροφές υπάρχουν εκατοντάδες αντιοξειδωτικά, που είτε ενισχύουν τους αμυντικούς μη-χανισμούς του οργανισμού, είτε διαθέτουν την ικανότητα να αντιμετωπίζουν απευθείας τις ελεύθερες ρίζες και να περιορίζουν ή να αποτρέπουν τις οξειδωτικές φθορές που προκαλούν. Κάθε τροφή περιέχει έναν ιδιαίτερο συνδυασμό αντιοξειδωτικών και ως εκ τούτου συνεισφέρει μοναδικά στην προστασία του ανθρώπινου οργανισμού.

  Τι είναι ο δείκτης ORAC;
  Ο δείκτης ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity – Ικανότητα Απορρόφησης Ριζών Οξυγόνου) απεικονίζει τη δύναμη που παρουσιάζει ένα τρόφιμο προκειμένου να είναι σε θέση να καταστρέψει τις ελεύθερες ρίζες. Στην πράξη ο δείκτης ORAC μπορεί να αποτελεί το αντιοξειδωτικό «νόμισμα» του οργανισμού, δηλαδή τη μονάδα μέτρησης της αντιοξειδωτικής απαίτησης του οργανισμού και πρόσληψης από τα τρόφιμα, όπως ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση της ενέργειας (θερμίδων).

  Πόσες μονάδες ORAC χρειάζομαι;
  Η διατροφή σε φυσιολογικές καταστάσεις, βάσει της σύστασης του Αμερικάνικου Οργανισμού Γεωργίας (U.S.D.A.), θα πρέπει να περιέχει καθημερινά 3000–5000 μονάδες ORAC. Ωστόσο, είναι βέβαιο πως ο καθένας έχει τις δικές του ατομικές ανάγκες σε μονάδες ORAC, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις θερμίδες. Βάσει ειδικών διαγνωστικών τεχνικών στις Διαιτολογικές Μονάδες ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ προσδιορίζουμε επακριβώς τις ανάγκες του οργανισμού σε μονάδες ORAC, τις οποίες και εξασφαλίζουμε από τρόφιμα ανώτατης βιολογικής αξίας.

  Πότε χρειάζομαι περισσότερες μονάδες ORAC;
  Η αντιοξειδωτικές ανάγκες του κάθε ανθρώπου είναι καθαρά προσωπικές και εξαρτάται από τις συνθήκες της ζωής, τα επίπεδα άγχους, τις ώρες ύπνου, την  έκθεση σε περιβαλλοντικούς και διατροφικούς προ-οξειδωτικούς παράγοντες (μόλυνση, ραδιενέργεια, κάπνισμα, ζωικά λιπαρά, ορμόνες & χημικά των τροφίμων κ.λ.π.). Στις περιπτώσεις αυτές οπωσδήποτε η αντιοξειδωτική πρόσληψη μέσω της διατροφής θα πρέπει να είναι υψηλότερη!

  Ποια είναι τα οφέλη της «δίαιτας ORAC»…
  Με τη βοήθεια της «δίαιτας ORAC» μπορούμε να ενισχύσουμε όλες τις βιολογικές λειτουργίες του σώματος μας. Τα οφέλη είναι πολλά και μεταξύ άλλων θα έχουμε φυσιολογικό σωματικό βάρος, καλύτερη υγεία, και περισσότερη ευεξία!

  Εγώ έχω ανάγκη την «δίαιτα ORAC»;
  Η «δίαιτα ORAC» προτείνεται ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που παρουσιάζεται υψηλό οξειδωτικό στρες. Η αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες µέσω μιας αντιοξειδωτικής διατροφής θεωρείται απαραίτητη για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση σοβαρών χρόνιων εκφυλιστικών νοσημάτων και της παχυσαρκίας. Η ισορροπημένη διατροφή με βάση τη φιλοσοφία της «δίαιτας ORAC» αποτελεί το καλύτερο μέτρο και το απόλυτο μέσο για την επίτευξη μιας καλύτερης υγείας!

  Πως μπορώ μα τη βοήθεια της «δίαιτας ORAC» να χάσω βάρος αποτελεσματικά;
  Η δίαιτα ORAC συνεισφέρει στις κάλυψη των αντιοξειδωτικών απαιτήσεων του οργανισμού! Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η καλή λειτουργία των κυττάρων και κατ΄ επέκταση του μεταβολισμού, ενώ ταυτόχρονα προάγεται η άμυνα του οργανισμού και προλαμβάνονται φαινόμενα γήρανσης των ιστών. Διάφορες ερευνητικές εργασίες αναδεικνύουν τη σημασία των αντιοξειδωτικών και στη ρύθμιση του βάρους μέσω μηχανισμών που περιλαμβάνουν: τη βελτίωση της ινσουλινοευαισθησίας (Anderson 2008, Cameron et al 2008), την παρεμπόδιση της λιπογένεσης (Lin & Lin-Shiau 2006, McDougall & Stewart 2005, Tian 2006), τη μείωση του οξειδωτικού στρες των παχύσαρκων ατόμων (Julius et al 2007), αλλά και τον περιορισμό της φλεγμονής (Santangelo et al 2007, Terra et al 2008), η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένη στους παχύσαρκους.

  Επομένως, η διαιτολογική παρέμβαση στις Διαιτολογικές Μονάδες ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα δε μπορεί παρά να βασίζεται σε δύο βασικούς άξονες. Ο πρώτος άξονας είναι η ενέργεια. Το διαιτροφολόγιο είναι μεσοθερμιδικό – δημιουργώντας ένα ήπιο αρνητικό θερμιδικό ισοζύγιο.  Ο δεύτερος άξονας είναι η σημαντική αντιοξειδωτική περιεκτικότητα του διατροφολόγιου σε μονάδες ORAC, βάσει των προσωπικών αναγκών του κάθε ατόμου. Με τη βοήθεια ειδικών τεστ προσδιορίζονται οι συγκεκριμένες μονάδες ORAC που έχετε ανάγκη και στη συνέχεια εξασφαλίζονται μέσω της διατροφής σας, από τρόφιμα ανώτατης βιολογικής αξίας. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η καλή λειτουργία των κυττάρων σας και κατ΄ επέκταση του μεταβολισμού σας, ενώ ταυτόχρονα προάγεται η άμυνα του οργανισμού σας και προλαμβάνονται φαινόμενα γήρανσης των ιστών.  Κατά περίπτωση το διατροφολόγιο μπορεί να περιέχει 4.000 – 8.000 μονάδες ORAC.

  Τι επιπλέον οφέλη θα έχω με τη «δίαιτα ORAC»;
  Η δίαιτα ORAC ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει πρώτιστα από τη γήρανση.  Επιπλέον, είναι ευρέως γνωστό ότι τα αντιοξειδωτικά συμβάλουν και στην πρόληψη της εμφάνισης χρόνιων εκφυλιστικών ασθενειών: Σακχαρώδης διαβήτης, Καρδιαγγειακά νοσήματα, διάφορες μορφές καρκίνου κλπ.

  Είναι δύσκολη στην εφαρμογή της η «δίαιτα ORAC»;
  Η «δίαιτα ORAC» περιλαμβάνει τροφές ανώτατης βιολογικής αξίας με σημαντική αντιοξειδωτική περιεκτικότητα (ORAC), οι οποίες είναι πολύ εύκολο να καταναλωθούν σε οποιοδήποτε σημείο, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας! Φρούτα, λαχανικά, όσπρια και ξηροί καρποί καλούνται μέσα από τη φιλοσοφία της «δίαιτας ORAC» να πλημμυρίσουν το διατροφολόγιο μας. Με τον τρόπο αυτό αξιοποιούμε στο έπακρο την ευκαιρία που μας χαρίζει ο μοναδικός πλούτος της ελληνικής φύσης και η ιδιαίτερη τύχη να ζούμε σε μία χώρα η οποία γέννησε όχι μόνο τον πολιτισμό, αλλά και τις διατροφικές αξίες!

  Πόσο καλά τεκμηριωμένη είναι η «δίαιτα ORAC»;
  Χιλιάδες βιβλιογραφικές αναφορές υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα των αντιοξειδωτικών ουσιών και κατ΄ επέκταση της «δίαιτας ORAC». Επιπλέον, η θεωρία της περιλαμβάνεται στο βιβλίο: «Η νέα αντιοξειδωτική δίαιτα ORAC» του κλινικού διαιτολόγου – διατροφολόγου MSc Δημήτρη Γρηγοράκη, που κυκλοφορεί από τις ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις – Αθήνα 2010.

  orac_large