Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου (ΕΔΟΕΕ)

    Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου στο Ξενοδοχείο «PORTO PALACE» έλαβε χώρα ενημερωτική ημερίδα με θέμα: « Όλα όσα πρέπει να μάθετε ως καταναλωτές για το ελαιόλαδο & πως η κατανάλωση του συμβάλλει στην υγεία» η ημερίδα διοργανώθηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελαιολάδου (ΕΔΟΕΕ)

    Η Κλινική Διατροφολόγος -Διαιτολόγος Βιργινία Παπαεμμανουήλ, εκπροσωπώντας την Ελληνική Διατροφολογική Εταιρία & την Επιστημονική Ομάδα Λόγω Διατροφής παρουσίασε στοιχεία από τη σύγχρονη επιστημονική έρευνα που αποδεικνύουν την ευεργετική επίδραση του ελαιολάδου στην πρόληψη & θεραπεία φλεγμονών, & διαφόρων μορφών καρκίνου. Τονίστηκε επίσης η καθοριστική σημασία του ελαιολάδου στην παιδική ανάπτυξη & διατροφή.

    Ο Απόστολος Κυριτσάκης, M.Sc, Ph.D., Καθηγητής ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης ανέλυσε τον λειτουργικό ρόλο της καλής ποιότητας ελαιολάδου. Τόνισε την βιολογική και θρεπτική αξία του ελαιολάδου  έναντι των άλλων φυτικών ελαίων. Η ποιότητα του ελαιολάδου  επηρεάζεται από το σχηματισμό του στον καρπό μέχρι το στάδιο της κατανάλωσης και εξαρτάται από την  ποικιλία,  το έδαφος και το κλίμα της περιοχής. Τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου, τα ιχνοστοιχεία και οι αντιοξειδωτικές και άλλες ουσίες βρίσκονται σε μεγαλύτερες  ποσότητες στο ελληνικό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

    Ο εκπρόσωπος του ΕΦΕΤ υπογράμμισε τους εξονυχιστικούς ελέγχους διενεργεί ο οργανισμός για την διασφάλιση της ποιότητας του ελαιολάδου. Επίσης αναφέρθηκε στην προοδευτική συμμόρφωση των παραγωγών & των τυποποιητων στις απαιτήσεις της νέας εποχής.

    Τέλος ο Οικονόμου Γιώργος, Μέλος Ομάδας Διαχείρισης Έργου ΕΔΟΕΕ επισήμανε τα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζει ο ενημερωμένος καταναλωτής προκειμένου να επιλέξει το κατάλληλο ελαιόλαδο.

    papaemmanouhl_speaking