19ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας στη Λυόν

  Δελτίο Τύπου

  Πλήθος επιστημόνων παρευρέθηκαν στο 19ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Παχυσαρκίας στη Λυόν της Γαλλίας, από τις 9 έως τις 12 Μαΐου του 2012. Η Επιστημονική Ομάδα ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ εκπροσωπήθηκε από τις Κλινικούς Διαιτολόγους – Διατροφολόγους: Κόκκαλη Αναστασία, Σολωμού Ελένη και Φραγκιαδουλάκη Γιούλη, η οποία μας μεταφέρει τα νέα δεδομένα.

  7-300x225 61-300x238

  Οι γονείς έχουν εσφαλμένη αντίληψη για το βάρος των παιδιών: Ολλανδική έρευνα στην οποία έλαβαν μέρος 35.008 παιδιά από 18 χώρες έδειξε ότι τα 11.530 παιδιά ήταν υπέρβαρα, εκ των οποίων το 62,4% (7.191) των γονέων θεωρεί ότι το παιδί του έχει φυσιολογικό βάρος. Αντιθέτως, στα 23.478 παιδιά των οποίων το βάρος μπορεί να χαρακτηριστεί φυσιολογικό, οι γονείς των 2.732 πίστευαν ότι τα παιδιά τους έχουν αυξημένο βάρος.   (Department of Family Medicine, Netherlans)

  Οι γυναίκες που αθλούνται ακολουθούν διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά: Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Πολωνία συμμετείχαν 2 ομάδες: Η πρώτη αποτελούνταν από γυναίκες που γυμνάζονταν (3 φορές/εβδομάδα), ενώ η δεύτερη αφορούσε γυναίκες που είχαν χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρώτη ομάδα είχε χαμηλότερα επίπεδα λίπους στο σώμα. Δεν υπήρχαν διαφορές στις θερμίδες και στη πρωτεΐνη που λάμβαναν οι δυο ομάδες. Αντίθετα, οι γυναίκες που γυμνάζονταν εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών και βιταμινών: β-καροτένιο, φυλλικό οξύ και ασκορβικό οξύ. (M. Czlapka-Matyasik, M. Fejfer, L. Wadolowska, K. Ast, Poland)

  Ο ύπνος αδυνατίζει: Συσχέτιση μεταξύ ύπνου και απώλειας λίπους παρατηρήθηκε σε μελέτη στον Καναδά. Βρέθηκε ότι τα άτομα τα οποία είχαν μια καλύτερη ποιότητα ύπνου σε καθημερινή βάση είχαν μεγαλύτερη απώλεια λίπους σε σχέση με τα άτομα που δεν είχαν καλό ύπνο (σε ποιότητα και σε χρόνο). (J. P. Chaput, A. Tremblay, Canada).

  Γιούλη Φραγκιαδουλάκη

  Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc

  Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ηράκλειο Κρήτης

  Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

  [email protected]