Tέταρτο Σεμινάριο Διατροφολογίας της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ!

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το τέταρτο Σεμινάριο Διατροφολογίας στις 19/01/2011 της Επιστημονικής Ομάδας ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, σε συνεργασία με το  βιβλιοπωλείο Αιγηίς του Πειραιά, με αφορμή ένα κύκλο Σεμιναρίων Διατροφολογίας με ευρήτατη θεματολογία. Η ομιλία είχε θέμα:  ²ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΟΥ, ΧΟΛΗΣΤΕΡΟΛΗΣ, ΔΥΣΚΟΙΛΙΟΤΗΤΑΣ, ΟΣΤΕΟΠΟΡΩΣΗΣ, ΣΙΔΗΡΟΠΕΝΙΑΣ….ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΔΙΑΤΡΟΦΗ²με εισηγητές τον κ. Νίκο Θυμιανίδη, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑ, την κ. Έλενα Περλεπέ, Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος του Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης  & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑ και την κ. Ιωάννα Τάσση-Μανωλάκη, Εκπαιδευόμενη Διαιτολόγος-Διατροφολογός.

    Ο κ. Νικόλαος Θυμιανίδης έκανε εκτενή αναφορά στην διατροφική αντιμετώπιση των συγκεκριμένων παθήσεων. Πιο συγκεκριμένα, οι τροφές που ενισχύουν την πρόσληψη και απορρόφηση ασβεστίου στην οστεοπόρωση, είναι τα γαλακτοκομικά προιόντα, κατά κύριο λόγο, το σουσάμι, τα αμύγδαλα, το ταχίνι, το παστέλι, το σπανάκι βρασμένο, το παγωτό, το μπρόκολο και οι σαρδέλες. Η διατροφική αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τον ασθενή και θα πρέπει να ακολουθεί κατά γράμμα, τόνισε ο κ. Νικόλαος Θυμιανίδης, τις διατροφικές οδήγίες που του δίνονται από τον επαγγελματία Διαιτολόγο-Διατροφολόγο. Απαραίτητος είναι ο καταμερισμός των υδατανθράκων μέσα στην ημέρα, να γίνονται μικρά και συχνά γεύματα, απαραίτητη είναι η κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων, πολλών φρούτων και λαχανικών κάθε μέρα, μείωση της κατανάλωσης κορεσμένου λίπους, ζάχαρης και αλατιού, και αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών (20-25 γρ. ημερησίως). Πολύ καλές πηγές εθεωρούνται τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια και τα προϊόντα ολικής αλέσεως (δημητριακά ψωμί κ.α.). Σχετικά με τον διαβήτη τύπου 2 θα πρέπει τα γεύματα να γίνονται σε σταθερές ώρες κάθε μέρα, να διατηρεί το βάρος του σε φυσιολογικά επίπεδα, να υπάρχει η επιλογή υγιεινού τρόπου μαγειρέματος (αποφύγετε το τηγάνι) και καθημερινή καταμέτρηση του σακχάρου.

    Στη συνέχεια της ομιλίας του, ο κ. Νικόλαος Θυμιανίδης, αναφέρθηκε στην σιδηροπενία. Οι τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι το συκώτι, το άπαχο κρέας, τα όσπρια, οι σαρδέλες σε κονσέρβα, τα δημητριακά πρωινού, τα αποξηραμένα σύκα, το σουσάμι, τα πράσινα λαχανικά στον ατμό, το κόκκινο κρέας, τα θαλασσινά, οι ξηροί καρποί κ.α.π. τρόφιμα. Επίσης, για να γίνεται σωστά η απορρόφηση του σιδήρου θα πρέπει να γίνονται και σωστά οι συνδυασμοί των τροφίμων ώστε να αποφευχθεί η δυσαπορρόφησή του από τρόφιμα όπως είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η σοκολάτα και τα ροφήματά της καθώς και πολλά άλλα. Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Θυμιανίδης μαζί με την κα Ιωάννα Τάσση-Μανωλάκη, αναπτύξανε το θέμα της χοληστερόλης αλλά και πως αντιμετωπίζεται διατροφικά. Τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, η βρώμη , τα όσπρια, τα λιπαρά ψάρια, τα αμύγδαλα, το αυγό (παρόλο που είναι παρεξηγημένο), το σούσι, το ελαιόλαδο, το κρασί, οι φυτοστερόλες που βρίσκονται σε εμπλουτισμένες μαργαρίνες, ξηρούς καρπούς, στο πίτουρο και στα λάδια, είναι πραγματικά τροφές που λειτουργούν ενεργητικά στη μείωση της χοληστερόλης.

    Η κα Έλενα Περλεπέ έκανε μια εκτενή αναφορά στο θέμα της δυσκοιλιότητας, ποιες είναι οι αιτίες για την εμφάνισή της, οργανικά, διατροφικά και όχι μόνο, αλλά και με ποιον τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί διατροφικά το συγκεκριμένο πρόβλημα, χωρίς να καταφύγουμε σε χημικές ή άλλες λύσεις. Τροφές που ενισχύουν την κινητικότητα και την λειτουργικότητα του εντέρου είναι ο φυτικές ίνες, τα πολλά υγρά, το μέλι, ο βασιλικός, το ελαιόλαδο αλλά και το γιαούρτι. Επίσης, η κα. Περλέπε, μέσα από κάποια διατροφικά tips όπως είναι ο λιναρόσπορος, τα φρέσκα ή/και αποξηραμένα φρούτα καθώς και η κατανάλωση γλυκομαννάνης που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα αλλά και συμπληρώματα διατροφής, έλυσε πολλά ερωτήματα γύρω από το θέμα αυτό, ελκύοντας το ενδιαφέρον του κοινού.

    ELENA-150x150 ioanna-150x150 NIKOS-150x150